DLW over de verzwegen financiële tekorten van de gemeente Wassenaar (vervolg).

Onlangs stelde de heer van Noort (PvdA) vragen over de bijdrage van onze fractie  Democratische Liberalen Wassenaar (DLW) begin december in deze krant. Het ging toen over de verzwegen financiële tekorten van de gemeente Wassenaar. De heer van Noort begreep er niets meer van. De coalitie zegt dat alles zo geweldig gaat en dat er geld wordt overgehouden en nu zei DLW dit. De kritiek leek “wel hout te snijden” aldus van Noort.

Inmiddels begrijpt de heer Jan van Noort het weer niet en de opende de PvdA zelfs op facebook een aanval op DLW. Rekenen is niet de sterkste kant van de gedoogpartij PvdA maar dat weten wij al jaren. De PvdA heeft op zich altijd weinig inbreng maar dat komt omdat zij geen oppositie voeren maar gedoogpartij zijn en blij zijn als zij in ruil voor hun blinde steun een paar politieke broodkruimels toegeworpen krijgen. Veelal onthouden zij zich van een bijdrage of zij sluiten zich aan bij de voorgaande spreker. Dat is natuurlijk niet hoe het duale systeem behoort te functioneren. Zij zijn daarin niet de enige fractie die dit zo doet. Feitelijk zijn er maar 2 fracties die oppositie voeren en dat is zeer bedenkelijk. Zonder wrijving geen glans en de trein kan alleen maar op de rails blijven als er dwarsliggers zijn

DLW waarschuwt al sinds 2008 dat er tientallen miljoenen als sneeuw voor de zon zijn verdwenen en dat dit zo niet door kan gaan. Wethouder Schokker reageerde op de vragen van de heer van Noort en haastte zich te zeggen dat alles prima in orde is. Eerder reageerde CDA fractievoorzitter Everard al dat ”de financiën in Wassenaar steeds beter op orde zijn”.

Nou dat is dan fraai, dat de CDA die al die jaren in de coalitie zit, die nu eindelijk de boel op orde heeft. Maar het is anders, de coalitie maakt er een ontzettende puinhoop van. Wij zullen het proberen simpel uit te leggen.

Stel U heeft 50 euro inkomen en U geeft 50 euro uit. Een “sluitende begroting” derhalve. U heeft echter ooit wat geld geïnvesteerd in aandeeltjes NUON. Bij verkoop krijgt U 60 euro meer dan dat het U gekost heeft. Dat geld stopt U in de spaarpot.

De volgende week heeft U weer 50 euro inkomen maar U geeft 65 euro uit. Geen probleem, U pakt 20 euro uit de spaarpot (60 euro wordt 40 euro) en er is 50 + 20 = 70 euro om uit te geven. U geeft echter “maar” 65 euro uit.

Vervolgens stelt u juichend dat u een “sluitende begroting” heeft en zelfs 5 euro overhoudt. Die 5 euro stopt U weer in de spaarpot. Die spaarpot wordt dan 40 plus 5 euro = 45 euro maar dat was 60 euro het jaar ervoor. In plaats van 5 euro over te hebben is er een tekort van 15 euro. En zo gaat dat al jaren.

Maar dat is niet alles, inmiddels zijn de Belastingverordeningen 2020 vastgesteld. DLW meent dat deze niet rechtmatig zijn vastgesteld. Zelfs de meeste belastingtarieven zijn niet vastgesteld. Indien U volgend jaar bezwaar maakt bij de rechter tegen een aanslag dan heeft U grote kans dat u niet hoeft te betalen. 2020 kan een duur jaar worden voor de gemeente.

Prettige feestdagen en een voorspoedig 2020.