Zo’n twee weken geleden waarschuwde ik ervoor dat de seinen voor de zelfstandigheid voor Wassenaar op rood konden gaan staan als wij niet snel de problemen rond onze bestuurscultuur en sociale veiligheid zouden oplossen. Democratische Liberalen Wassenaar heeft zich vanaf haar oprichting in 2011 ingezet om de zelfstandigheid van Wassenaar te behouden en heeft als enige de ambtelijke fusie met Voorschoten afgewezen, omdat dit een voorportaal was van een herindeling.

Na twee waarnemend burgemeesters kregen wij in 2019 weer een kroonbenoemde burgemeester in de persoon van Leendert de Lange. De status van Wassenaar als zelfstandige gemeente leek gered. Eind 2022 werd echter duidelijk dat er bestuurscultuurproblemen en problemen rond sociale veiligheid waren. Een enkeling verklaarde mij voor gek dat ik de noodklok luidde over het risico dat Wassenaar wederom in de gevarenzone kwam. En daar was de brief van 12 juni 2023 van Jaap Smit, Commissaris van de Koning. Of de fractievoorzitters op korte termijn bij hem op het matje konden komen. Uit mijn 14-jarige ervaring als raadslid weet ik dat zo een gesprek niet over koetjes en kalfjes gaat. Er is dan echt iets aan de hand.

In ons vorige artikel beschreef ik de extra raadsvergadering op 13 juni 2023 over de bestuurscultuur en de sociale veiligheid. Als langstzittend raadslid ben ik de nestor van de raad. Als de burgemeester als portefeuillehouder vragen moet beantwoorden, moet ik als plaatsvervangend voorzitter van de raad de raadsvergadering leiden. Er lag een grote last op mijn schouders als plaatsvervangend voorzitter, maar gelukkig zag op dat moment iedereen de noodzaak in om tot verbeteringen te komen.

De vergadering verliep in harmonie en de besluiten om tot verbetering te komen werden unaniem genomen. Desondanks blijven sommigen bezig met anderen te bedreigen met rechtszaken. Ik hoop dat men nu eindelijk gaat begrijpen dat dit moet ophouden. Lossen we het niet snel op met zijn allen, dan is de zelfstandigheid van Wassenaar snel ten einde. Laten we daarom in het belang van Wassenaar samenwerken, ons hier waarachtig voor inzetten en vooral niet blijven hangen in het verleden. Voor de verkiezingen voor de gemeenteraad in 2026 kan het anders al over zijn, dan zijn we mogelijk onze zeggenschap kwijt en zijn wij een wijk van Den Haag. Dat wil toch niemand, zeker de inwoners van Wassenaar niet.

Ben Paulides, fractievoorzitter Democratische Liberalen Wassenaar (DLW)

www.democratischeliberalen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *