In november komt de begroting voor 2025 er weer aan. Dit aangevuld met een doorkijk naar de jaren erop. Er waren maatregelen nodig om de begroting sluitend te maken. Dat is het gevolg van besluiten vanuit het Rijk en niet, zoals velen ons willen doen geloven, van wanbeleid van de gemeente. Integendeel. Ik ben tevreden dat het gelukt is een sluitende begroting te presenteren zonder dat er sprake is van al te veel pijn.
Raadsleden zijn gedreven om zich in te zetten voor hun inwoners. Dat die inzet voor elke partij op een wat ander vlak ligt spreekt voor zich. Echter, in Wassenaar zijn we op een punt aangekomen dat bepaalde partijen alle mogelijkheden inzetten om het democratisch proces te frustreren. Constructieve inbreng is er van de oppositie niet. Met onwaarheden en stemmingmakerij proberen zij het beleid van de huidige coalitie en het huidige college in een kwaad daglicht te stellen.
Dat bleek onlangs weer eens uit een ingezonden stuk in de media van enkele weken geleden genaamd: “Het eerlijke ozb-verhaal”. Dat de onroerendezaakbelasting met het inflatiepercentage en een inhaalslag vanwege te laag doorberekende inflatiecijfers wordt gecorrigeerd, heeft te maken met een misrekening van het vorige college dat indertijd tevergeefs de ozb wilde verhogen. Dat college ging uit van een te lage inflatiecorrectie. De stelling dat de afvalstoffenheffing met 13% omhoog gaat om de gaten in de uitgaven te dekken, is pertinent onjuist. De afvalstoffenheffing is slechts kostendekkend gemaakt en dat was deze niet.
Ook de broodje aap-verhalen dat Wassenaar armer aan het worden is, slaan nergens op. Er worden investeringen gedaan. Tegenover deze uitgaven staat bezit. Ons totale vermogen blijft daarmee in stand en er worden noodzakelijke investeringen gedaan om noodzakelijke voorzieningen. In veel gemeenten worden deze voorzieningen afgebroken, bij ons is dat niet nodig.
Stelt u zich eens voor wat er gebeurt als wij ons zwembad of onze nieuwe sporthal moeten sluiten. Stelt u zich eens voor hoe de openbare ruimte van Wassenaar zal verpauperen en onveiliger zal worden. Stelt u zich eens voor hoeveel inwoners niet kunnen worden geholpen om uit armoede en/of (geestelijke) gezondheidsproblemen te komen en te blijven. Dit zijn slechts een paar voorbeelden.
Indertijd wilde een van de huidige lokale oppositiepartijen, die toen in het college was vertegenwoordigd, de ozb met 20% verhogen en daarmee allerlei uitgaven doen. Gelukkig is dat college gevallen en zijn die extra uitgaven niet gedaan. Het huidige college heeft met een slimme combinatie van bezuinigingen, ombuigingen en lastenverzwaring ingespeeld op de drastische bezuinigen van het Rijk en levert een sluitende begroting voor 2025 op, met goede vooruitzichten voor de jaren erna. Als gevolg daarvan kunnen we onze taken nog steeds uitvoeren. Er zijn weinig gemeenten in Nederland die ons dat kunnen nazeggen.
Ben Paulides, fractievoorzitter Democratische Liberalen Wassenaar (DLW)