Vorige week zaterdag werd door de onderhandelaars van 5 partijen, namelijk VVD, CDA, D66, Democratische Liberalen Wassenaar (DLW) en PvdA, een coalitieakkoord bereikt na intensieve, maar constructieve onderhandelingen. De onderhandelingen werden begeleid door de ervaren formateur en oud-burgemeester van Leidschendam-Voorburg, Klaas Tigelaar.

Foto v.l.n.r. Ben Paulides (DLW), Hubert Schokker (CDA), Gerbrand Nijman (VVD), Henri van Smirren (PvdA) en Rogier Krabbendam (D66)

In de loop van de onderhandelingen viel aan de onderhandelingstafel overigens één partij af (Lokaal Wassenaar!). Daar was naar ons idee geen goede reden voor, omdat we nog in het begin van de onderhandelingen zaten.

Iedere partij had twee onderhandelaars van wie ten minste een van de onderhandelaars raadservaring had (bij DLW hadden beide onderhandelaars raadservaring) en dat maakte dat de onderhandelaars inhoudelijk ook echt wisten waar het over ging.

Een speciaal woord van dank is op zijn plaats aan de heer Klaas Tigelaar en alle ambtenaren die ons begeleid hebben bij deze onderhandelingen om te komen tot een gedragen en inhoudelijk sterk akkoord.

In de periode 2018-2022 verliep de samenwerking tussen college en gemeenteraad in goede harmonie, waarmee we bereikten dat de zelfstandigheid van Wassenaar niet langer in gevaar kwam. Dat veranderde in 2022 met de komst van Hart voor Wassenaar, Lokaal Wassenaar! en GroenLinks in het college. Hun linkse politiek, met als dieptepunt de verhoging van de ozb met maar liefst 20%, dreigde Wassenaar niet alleen tot Havana aan de Noordzee te maken, maar zette ook kwaad bloed bij veel inwoners die toch al werden geconfronteerd met stijgende (energie)prijzen.

Na een heftige en onprettige periode veroorzaakt door een problematische relatie in het college, komen wij eindelijk in rustig vaarwater. Wij kijken nu vooruit naar een raadsperiode waarin de gemeenteraad samenwerkt met ervaren en kundige wethouders om de juiste zaken voor Wassenaar te realiseren. Zonder gedoe, maar met een degelijk financieel beleid waarbij geen geld over de balk gesmeten wordt, maar ook geen onnodige spaarpotjes worden gevuld.

Op dit moment wordt gewerkt aan de screening van de wethouders. De partijen hebben afgesproken daar op dit moment nog niets over naar buiten te brengen. U zult dus nog even geduld moeten hebben tot 11 maart 2023. Op die dag wordt het coalitieakkoord gepresenteerd, evenals de kandidaat-wethouders. Op 14 maart 2023 zullen de wethouders worden geïnstalleerd.

Eindelijk komt er weer een stabiel en betrouwbaar bestuur, met wat ons betreft als motto, om in voetbaltermen te spreken: geen woorden maar daden!

Ben Paulides,

fractievoorzitter Democratische Liberalen Wassenaar (DLW)
www.democratischeliberalen.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *