In Wassenaar, zoals in veel andere gemeenten in Nederland, worden door de wegbeheerder paaltjes gebruikt in bermen van de openbare ruimte. Deze paaltjes dienen vooral voor de verkeersveiligheid en het beheer van de ruimte.
Inmiddels is het schering en inslag in Wassenaar om bermen te onttrekken aan de openbaarheid en in gebruik te nemen als particulier bezit, zonder dat onze gemeente handhaaft. Het is niets minder dan landjepik op voorname lanen door toch al vermogende inwoners met een meer dan gemiddeld grote tuin. Men zal niet zozeer een nog grotere tuin ambiëren, zonder ervoor te betalen, maar men wil vermoedelijk voorkomen dat er auto’s in de berm kunnen worden geparkeerd.
Verkrijgende en bevrijdende verjaring zijn juridische begrippen die inhouden dat iemand eigendom kan verkrijgen door het langdurig feitelijk in bezit te hebben, zonder dat diegene oorspronkelijk de eigenaar was. Dit gebeurt door middel van het verstrijken van een bepaalde, wettelijk vastgestelde, termijn. Het idee achter verjaring is om te voorkomen dat rechten op eigendom eindeloos in twijfel kunnen worden getrokken en om rechtszekerheid te waarborgen. Ik vraag mij af of, en na hoeveel jaren, de betrokken huiseigenaar verwerving van de berm kan opeisen zonder daarvoor te betalen.
Als u uw tuinhek een meter of wat in de openbare ruimte verplaatst, dan heeft u gegarandeerd de poppen aan het dansen. Maar in Wassenaar-Zuid kan dit allemaal. Is dit een voorbeeld van falende handhaving of is hier sprake van ongelijke behandeling? U mag het zeggen!
Ben Paulides, fractievoorzitter Democratische Liberalen Wassenaar (DLW)