In de afgelopen weken heb ik als fractievoorzitter van DLW mijn zorgen geuit over de ontwikkelingen binnen de coalitiepartijen. Het ontlokte mij vorige week de zelfs de uitspraak: ‘Aangeschoten wild komt niet ver’, waarmee ik te kennen gaf dat er eigenlijk toen al een kansloze situatie was ontstaan. Inmiddels is de chaos compleet. De VVD Wassenaar is uit de coalitie gestapt en VVD-wethouder Klaver heeft per direct haar ontslag ingediend.  

Je zou verwachten dat daarmee ook de stekker uit de coalitie en daarmee uit het college is getrokken, maar nee hoor. Hart voor Wassenaar denkt samen met Lokaal Wassenaar! en GroenLinks als minderheidscoalitie een kans te hebben om succesvol door te gaan. Niets is minder waar; deze coalitie is ten dode opgeschreven.

Alweer lijkt de onervarenheid van de raadsleden van de coalitiepartijen een valkuil te worden. Nu de VVD is opgestapt is er slechts 1 van de overgebleven 10 raadsleden van coalitiepartijen die raadservaring heeft. Ook in het college is er geen prettige en collegiale onderlinge samenwerking. Oftewel: er is geen stabiele coalitie.

De Commissaris van de Koning Jaap Smit zegt het altijd heel treffend: ‘In Wassenaar gebeurt niets, maar er is altijd wat aan de hand’ en dat blijkt nu wel weer. Als langstzittend raadslid (officiële titel is: nestor van de raad) mag ik wel stellen dat ik in mijn vierde raadsperiode heel wat ervaring meebreng. Al tijdens de verkiezingen heb ik gepleit voor een raadsbreed ondersteund meerjarenprogramma, waarin de meeste partijen zich zouden kunnen vinden. Die kans hebben wij, net als na de val van het college in 2013, nu weer. Ik vind dat het tijd is om dit beproefde concept van stal te halen. Wassenaar heeft recht op een stabiel en breed gedragen bestuur!

Ben Paulides,

fractievoorzitter Democratische Liberalen Wassenaar (DLW)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *