DLW is van mening dat echt samenwerken in de gemeenteraad en met het college het meest zinvol is. Dat was ook wat de wetgever met de invoering van het dualisme voor ogen had. Helaas blijkt het niet zo gewerkt te hebben. Het monisme (doen wat de wethouder zegt) voert de overhand bij de coalitiepartijen terwijl het dualisme (de raad zegt wat het college moet doen en controleert dat) niet uit de verf gekomen is. Zeker niet in Wassenaar waar de oude politiek de macht angstvallig aan zich houdt.

Binnenkort zijn er weer verkiezingen voor de gemeenteraad. De belangstelling voor lokale partijen neemt gelukkig steeds meer toe. In Wassenaar is dat al bijna 40% (landelijk ca 30%). Er ontstaat steeds meer een nieuw platform voor politiek en met een klein duwtje in de rug kunnen de lokale partijen aan de meerderheid komen. Dat zal eindelijk zorgen voor een beter bestuur met aandacht voor lokale problemen. Desondanks zijn wij graag bereid met de oude politiek samen te werken, iets wat zij weigerden tenzij ze niet om een lokale partij heen konden om aan de meerderheid te komen

Een groeiend aantal inwoners van Nederland keert zich af van de landspolitiek. We worden iedere dag weer geconfronteerd met kreten zoals “samen” oplossen “samen” zijn we sterk, maar als dan puntje bij paaltje komt staan we er alleen voor. De minderheid dient zich te schikken naar de meerderheid. Dat noemen we dan democratische besluitvorming. Mooi voorbeeld is weer de onlangs gedane oproep door de bekende politieke partijen om niet samen te werken met partijen die geen deel uit maken van “hun” democratisch proces.

DLW ervaart dat ook. DLW zal samenwerking hoog in het vaandel houden. Elkaar respecteren, andere visies laten bezinken en meewegen, maar ook kritisch blijven. Samen kunnen wij onze mooie gemeente Wassenaar voor iedereen veilig en leefbaar houden.

Landspolitieke kwesties zetten we liever opzij, daar hebben we vanuit Wassenaar geen invloed op (ook al denken de afdelingen van landelijke partijen daar heel  anders over) maar ook zij kunnen daar niets aan veranderen, erger nog ze moeten doen wat hen landelijk wordt opgelegd. Dat blijkt keer op keer en om die reden winnen de lokale partijen aan zeggenschap in hun gemeente.

DLW gelooft oprecht en heeft er vertrouwen in dat, samenwerking met de lokale partijen de oplossing is om problemen en onrechtvaardigheden, meestal veroorzaakt door de landelijke politiek, vanuit een lokaal perspectief te veranderen.

Samenwerken is de nieuwe politiek, DLW lijst 5 staat daarvoor. www.democratischeliberalen.nl

Reacties zijn gesloten.